Terwijl ik bezig was scheikunde docente te worden, ontdekte ik geheel toevallig het restauratie vak. Als restaurator combineer ik nu mijn chemische kennis met handvaardig werk in mijn ultieme droombaan. Naast de conservering en restauratie van objecten als sieraden, sculptuur en archeologie, probeer ik mij extra in te zetten voor het beheer en behoud van mobiel en technisch (militair) erfgoed. Bovendien geniet ik nog steeds van het onderwijs en vertel ik graag over restauratie en onderzoek in het cultureel erfgoed aan vorige en volgende generaties.
Na mijn Bachelor studie Moleculaire Levenswetenschappen aan de Universiteit Utrecht, begon ik in 2020 aan de Master Conservering en Restauratie van Cultureel Erfgoed aan de Universiteit van Amsterdam. Hier specialiseerde ik op het gebied van metaal. Ook onderhield ik mijn kennis in de scheikunde door mij te verdiepen in geavanceerde onderzoekstechnieken en de degradatieproblematiek rond afwerklagen op metalen voorwerpen. Voor mijn afstudeerscriptie ontving ik de Migelien Gerritzen Scriptieprijs van het Rijksmuseum Amsterdam.
Hierna vervolgde ik de opleiding met het post-master traject en voerde ik restauratie werkzaamheden uit voor verschillende musea en depots. Zo werkte ik bijvoorbeeld voor het Rijksmuseum Amsterdam, Rijksmuseum van Oudheden (met Iris Mahu), het Frans Hals Museum, het Teylers Museum (beide met Restauratieatelier Heerewaarden) en voor verschillende gemeente-depots voor archeologie met Conserveringsatelier Vesta. Ook conserveerde ik tijdens het post-master traject voorwerpen in beheer van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
In 2024 besloot ik verder te gaan als zelfstandig metaalrestaurator. Door mijn ervaring met een scala aan objecten, van archeologisch materiaal tot moderne sculptuur, en verschillende opdrachtgevers heb ik als doel altijd voor alle metalen erfgoedtypes en voor allerlei instanties inzetbaar te kunnen zijn. Op deze manier hoop ik, met mijn kennis over chemie als stevige basis, een bijdrage te kunnen leveren ons erfgoed te behouden en toegankelijk te houden voor toekomstige generaties.
Tot slot zet ik mij inmiddels ook op andere manieren in voor het behoud van cultureel erfgoed. Dit doe ik voornamelijk als algemeen bestuurslid van Restauratoren Nederland, maar ook als lid van de Vereniging voor Ondernemers in de Archeologie (VOiA) en het Specialisten Archeologische Materiaal PLatform (SAMPL).
Foto: Bob Bronshoff
Ik sta altijd open om nieuwe connecties te maken, kennis te delen en ervaring uit te wisselen.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.